Coaching bij Spreekangst
Spreekangst scoort hoog op de top-10 van alledaagse stress.
Veel spreekplezier wordt erdoor verzuurd.
Spreekangst kan een remmende factor zijn om vrijuit te spreken:
- in alledaagse situaties zoals telefoneren, een lastig verkoopgesprek of overleg op de werkvloer met een collega of manager.
- onrustig slapen of andere stressverschijnselen kunnen voorafgaan aan taken als een vergadering voorzitten, een presentatie houden – met of zonder microfoon, een interview voor radio of TV, lesgeven aan ongemotiveerde studenten of andere specifieke beroepseisen waarbij spreken het belangrijkste communicatiemiddel is.
Lichte spreekangst kan hinderlijk zijn voor de betrokkene en is een energieverslinder als je er erg last van hebt. Bij stotteren is de angst soms hoorbaar en wordt serieus genomen. Onzichtbare spreekangst bij 'goede' spekers wordt regelmatig weggewuifd, als iemand erover durft te praten met anderen: “ach joh, je merkt er niets van. “
Zo’n uitspraak neemt niets weg van de negatieve gevoelens van de spreker.
Coaching bij spreekangst of podiumangst kan een op zichzelf staande hulpvraag zijn, maar spreekangst kan ook een verborgen rem blijken bij het toepassen van andere werkpunten: 'als ik langzamer praat klinkt het zo sloom'.
Achter stemvermoeidheid en het vermijden van spreeksituaties (niet alleen bij mensen die stotteren) kan een ‘piekerpatroon’ schuil gaan. Te weinig assertief gedrag kan daarbij een instandhoudende factor zijn.